woensdag 18 maart 2015

Parlement haalt streep door autonomie Donbas

Het parlement beschouwt de door de separatisten bezette gebieden nog altijd nadrukkelijk als Oekraïens grondgebied en lokaal zelfbestuur voor deze gebieden is pas mogelijk als de pro-Russische rebellen de wapens hebben neergelegd en de Russische militairen het land uit zijn. Dat is de uitkomst van het debat dat het parlement gisteravond voerde over de door president Petro Porosjenko ingediende wetsvoorstel voor autonomie in de Donbas.

Ook stelde het parlement vast dat de grens van het separatistengebied die is zoals bij het Minsk-1 akkoord van afgelopen zomer overeen is gekomen. Bij het offensief van begin dit jaar veroverden de rebellen veel terrein op het Oekraïense leger.

Op 12 februari werd in de Wit-Rusissche hoofdstad Minsk afgesproken dat de Donbas lokaal zelfbestuur zou krijgen, na verkiezingen, met autonomie voor wat betreft politieke en economische besluiten. De autonomiewet heeft echter een duidelijk andere lading gekregen doordat nu nadrukkelijk sprake is van bezette gebieden. Deze aanpassing werd gesteund door 280 van de 450 parlementsleden. Vooraf was al duidelijk dat binnen de regeringscoalitie verschil van mening was ontstaan.

Het Blok-Porosjenko en het Volksfront van premier Arseni Jatsenjoek wilden Porosjenko's voorstel onverkort overnemen, de Moederlandpartij, Zelfredzaamheid en vooral de Radicale Partij waren tegen. Vanmorgen vertolkte parlementsvoorzitter Volodimir Hrojsman (Blok-Porosjenko) de gevoelens van de meerderheid met de opmerking ''dat we geen nieuwe grens toestaan. We hebben een staatsgrens en we zullen daar voor vechten''.

De pro-Russische separatisten reageerden vanmorgen woedend. In een gezamenlijke verklaring stellen de leiders van de DPR en LPR dat ''de beschamende besluiten'' van Porosjenko en het Oekraïense parlement een oplossing voor het conflict in Oost-Oekraïne onmogelijk maken. ''Kiev wil helemaal geen vrede.'' De separatisten vinden dat eerst autonomie moet worden toegekend aan de door hen beheerste gebieden en dat er daarna verkiezingen worden gehouden.

Bronnen: Ukrinform, Tass

Geen opmerkingen: