dinsdag 3 maart 2015

'Onderzoek moord Nemtsov richt zich op Oekraïne'

De Russische krant Izvestia schrijft dat het onderzoek naar de moord op oppositieleider Boris Nemtsov zich ook richt op de mogelijkheid dat die te maken heeft met het conflict in Oost-Oekraïne. De Kremlin welgezinde krant meldt bovendien dat het onderzoeksteam ''niet uitsluit dat Nemtsov in opdracht van een geheime dienst in Oekraïne is gedood''.

Izvestia heeft het over mogelijk Tsjetsjeense daders die aan de kant van het Oekraiense leger meegevochten zouden hebben tegen de pro-Russische rebellen. Anonieme bronnen bij justitie worden aangehaald dat het zou gaan om de etnische Tsjetsjeen Adam Osmajev en diens echtgenote Amina Okoejeva. Osmajev werd in 2012 in Oekraïne gearresteerd op verzoek van Rusland, omdat hij er van werd verdacht president Vladimir Poetin te willen vermoorden. In november vorig jaar werd hij vrijgelaten.

De Russische politie heeft officieel laten weten dat een verband met het conflict in Oost-Oekraïne één van de vele onderzoeksrichtingen is. Het verhaal in Izvestia - inmiddels een platform voor anti-Westerse geluiden - maakt deel uit van een groeiend aantal suggesties in de Russische media dat het Westen of Oekraïne opdracht heeft gegeven om Nemtsov te vermoorden.

Bron: Radio Free Europe/Radio Liberty

Geen opmerkingen: