zaterdag 14 maart 2015

Onderwijsminister wil ROC's naar Nederlands model

Het beroepsonderwijs moet veranderen, liefst naar de manier waarop het in Nederland vorm heeft gekregen. Volgens minister Serhei Kvit van Onderwijs is een wetsvoorstel in de maak waarin plaatselijke stichtingen onder toezicht van het lokale bestuur verantwoordelijk worden voor het beroepsonderwijs.

Er zijn circa 1.200 scholen voor beroepsonderwijs in Oekraïne. De meeste scholen zijn opgezet in de Sovjetperiode en hun onderwijsmethoden zijn volstrekt gedateerd, aldus de minister. Kvit prijst de Nederlandse aanpak, vooral waar het de regionale opleidingscentra, de ROC's, betreft. ''Kleine, in slechts één richting gespecialiseerde scholen zijn vervangen door grotere scholen met meerdere specialisaties.''

De minister wil de Oekraïense ROC's laten besturen door vertegenwoordigers uit het onderwijsveld zelf, vanuit het plaatselijke bestuur en het bedrijfsleven. ''Dat zijn de mensen die belang hebben bij goed onderwijs. Zij bepalen zelf aan welke specialisaties in hun eigen omgeving behoefte is.'' Kvit streeft er naar de eerste ROC's al in het nieuwe schooljaar te laten functioneren.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: