zondag 1 maart 2015

Oekraïens parlementslid opgepakt in Moskou

De Oekraïense politicus Oleksei Hontsjarenko is vanmiddag in Moskou door de politie gearresteerd na de rouwmars voor de vrijdagavond vermoorde oppositieleider Boris Nemtsov. Het parlementslid voor het Blok-Porosjenko zou naar een politiewagen zijn gebracht voor een paspoortcontrole. Toen hij de wagen uit stapte, zou hij zijn geslagen.

Vervolgens werd hij naar een politiebureau gebracht. Daar werd hij in de loop van de avond vrijgelaten. Hontsjarenko zou inmiddels in de Oekraïense ambassade zijn. Hij meent dat zijn aanhouding te maken heeft met het t-shirt dat hij droeg, met daarop de tekst 'Helden Sterven Niet' en een foto van Nemtsov. ''

De federale Onderzoekscommissie in Moskou heeft intussen laten weten dat Hontsjarenko wordt ondervraagd over zijn rol bij een brand in de stad Odessa in mei afgelopen jaar, die aan tientallen mensen het leven kostte, onder wie een aantal Russische staatsburgers. Voor veel Russen blijft de brand in Odessa, die uitbrak tijdens botsingen tussen pro-Oekraïense en pro-Russische demonstranten, een van de pijnlijkste episodes uit het conflict in Oekraïne. 

Het Oekraïense parlement heeft tegen de aanhouding geprotesteerd. Parlementsvoorzitter Volodimir Hrojsman noemde de arrestatie strijdig met het volkenrecht, omdat Hontsjarenko diplomatieke onschendbaarheid geniet.


Er is ook gedoe om de 23-jarige vrouw die Nemtsov vrijdagavond vergezelde toen hij op straat werd doodgeschoten. Het Oekraïense fotomodel Anna Doeritska mag Rusland voorlopig niet verlaten van de politie. Ze heeft inmiddels een verklaring afgelegd als getuige van de moord, maar moet in de buurt blijven voor het geval de politie meer informatie van haar wil.

Doeritska verblijft nu in een woning van Nemtsov. Advocaat Vadim Prochorov is door Nemtsov's familie gevraagd om haar belangen te behartigen. De Russische oppositieleider was officieel niet gescheiden, maar woonde al jaren niet meer samen met zijn echtgenote. Hij had diverse andere relaties. Met de Oekraïense zou hij al drie jaar bevriend zijn.

Bronnen: Censor.net, Kiev Post, NU.nl

Geen opmerkingen: