dinsdag 10 maart 2015

'Obama ziet voorlopig af van wapens Oekraine'

De Amerikaanse president Barack Obama zou afgelopen maand tegen de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben gezegd dat hij voorlopig geen wapens aan Oekraïne wil leveren. Dat zegt de Duitse ambassadeur Peter Wittig in een interview met het persbureau Associated Press. Obama zou hebben aangegeven dat hij ''ruimte wil bieden voor diplomatieke pogingen om tot een politieke oplossing te komen'' voor het conflict in Oost-Oekraïne.

Merkel is tegen het leveren van defensieve wapens aan Oekraïne, omdat dit tot escalatie kan leiden. Intussen wordt door voor- en tegenstander van het wapenleveranties nog druk gelobbyd. Twaalf Amerikaanse parlementsleden, zowel Republikeinen als Democraten, stelden zich afgelopen week achter parlementsvoorzitter John Boehner op die Obama heeft verzocht om zo snel mogelijk onder meer anti-tankwapens te gaan leveren.

''We moeten een zorgvuldige afweging maken. Is het leveren van wapens een middel tegen meer geweld, of lokken we daarmee juist een reactie uit van Russische zijde'', aldus ambassadeur Wittig. Vanuit het Witte Huis wordt gezegd dat nog altijd wordt nagedacht over de wapenleverantie aan Oekraïne. Maar Mark Stroh, een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad, zegt dat de Verenigde Staten vooral een afwachtende houding aan neemt, in de hoop dat de Europese leiders het conflict kunnen oplossen.

Bron: AP

Geen opmerkingen: