woensdag 4 maart 2015

Minister wil stookseizoen stadsverwarming inkorten

Minister Volodimir Demtsjisjin van Energie en Kolen overweegt het stookseizoen voor de stadsverwarmingen in te korten. Dat zou in elk geval moeten gelden voor de zuidelijke provincies, maar mogelijk ook voor het hele land. ''Het is geen strenge winter geweest'', aldus Demtsjisjin. Er is een kabinetsbesluit nodig om het stookseizoen eerder te beëindigen. Dat loopt nu nog op 14 april af.

De minister zei tijdens een persconferentie vanmiddag dat hij hoopt op een nieuwe, gunstige prijsafspraak voor het Russische aardgas. Op 1 april loopt het huidige contract af. Dit 'winterpakket' kwam tot stand door bemiddeling van de Europese Unie. Het betreft afspraken over de prijs van het aardgas en de hoeveelheden die het Russische energiebedrijf Gazprom levert.

Afgelopen week ontstonden nog problemen tussen Gazprom en het Oekraïense Naftogaz, maar lucht blijkt inmiddels geklaard. Minister Demtsjisin hintte dat Rusland bereid is tot concessies waar het de gasleverantie na 1 april betreft. ''Ze willen niet alleen praten over een lagere prijs, maar ook over de manier waarop die prijs tot stand komt.'' Rusland heeft er namelijk een handje van om kortingen te geven in ruil voor Oekraïense concessies, zoals eerder met het zogenoemde Charkiv-akkoord waarbij de pachttermijn in het toen nog Oekraïense Sevastopol voor de Russische Zwarte Zeevloot met liefst 25 jaar werd verlengd.

Bij de komende besprekingen is de Europese Unie ook weer van de partij, zoals eerder ook bij de onderhandelingen over het 'winterpakket'.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: