maandag 9 maart 2015

Mijnwerkersprotest tegen sluiting twaalf mijnen

Mijnwerkers in het hele land protesteren tegen de sluiting van twaalf staatskolenmijnen. Zij beschuldigen de regering er van dat begin dit jaar een 'kolencrisis' is gecreëerd met slechts de opzet om de oligarchen in het land alleen maar rijker te maken. Er werd vanwege een kolentekort door de oorlog in het oosten zelfs steenkolen uit Zuid-Afrika ingevoerd.

''Er is nog enorm veel kolen in ons land, dus waarom moeten we het uit het buitenland halen. Ze helpen de economie van andere landen, terwijl wij on werk kwijtraken. Hoe moeten we dit noemen? Genocide?'' Deskundigen betwijfelen ook over het importeren van kolen wel nodig is, zelfs als twee derde van de kolenmijnen dicht is vanwege de oorlog in de Donbas.

Door met de kolenprijzen te rommelen worden alleen privébelangen gediend. Directeur energiezaken Volodimir Omeltsjenko van het Centrum voor Economische en Politieke Vraagstukken waarschuwt ''dat monopolistisch gedrag altijd gevaarlijk is, maar het is tienmaal zo gevaarlijk als er tegelijkertijd ook een oorlog in het land woedt.''

 Volgens economen is niet alleen het kolentekort, maar ook het elektriciteitstekort veroorzaakt door monopolieposities en wordt nog altijd gerommeld met allerlei contracten met overheidsinstanties.

Bron: Ukraine Today

Geen opmerkingen: