zaterdag 21 maart 2015

Kolomoiski: 'Onafhankelijk onderzoek Ukrtransnafta'

Gouverneur Ihor Kolomoiski van Dnipropetrovsk zegt dat hij een akkoord over Uktransnafta heeft gesloten met president Petro Porosjenko en premier Arseni Jatsenjoek. Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken bij het bedrijf waarvan oligarch Kolomoiski via zijn Privat Group 42 procent van de aandelen heeft en de overheid 58 procent.

''Als blijkt dat alles volgens de regels is gegaan, dan vind ik dat Oleksandr Lazorko terug moet keren in zijn functie'', aldus Kolomiski. De algemeen directeur van Uktransnafta, dat de gaspijpleidingen door Oekraïne exploiteert, werd donderdag uit zijn functie ontheven op verdenking van frauduleus handelen.

Kolomoiski wist Lazorko's opvolger die dag nog uit het hoofdkantoor van Uktransnafta in de stad Dnipropetrovsk weg te houden. Joeri Mirosjnik mag volgens Kolomoiski op basis van afspraken met Porosjenko en Jatsenjoek tijdelijk de leiding van het bedrijf overnemen, maar hij mag niet zelf gaan uitzoeken of er dingen verkeerd zijn gegaan.

De opwinding rond Ukrtransnafta is ontstaan nadat het parlement besloot Kolomoiski's macht over het bedrijf in te dammen. Kolomoiski meent dat dit is gedaan om hem persoonlijk de voet dwars te zetten door Porosjenko en diens getrouwen, maar voorstanders van de nieuwe aanpak wijzen naar 'het Europese model'.

Er zou nog meer spelen: het verhaal gaat dat de Russische president Vladimir Poetin bij de onderhandelingen in Minsk vorige maand heeft aangedrongen op het vertrek van Kolomoiski als gouverneur. Onlangs lekte bovendien uit dat Kolomoiski contacten heeft gehad met een separatistenleider. Gisteren werd bekend dat er extra eenheden van de Nationale Garde naar Dnipropetrovsk zijn gestuurd vanwege te verwachten problemen daar.

Bronnen: Interfax, Kiev Post

Geen opmerkingen: