vrijdag 13 maart 2015

Kabinet blikt terug op eerste honderd dagen

Het kabinet-Jatsenjoek heeft de eerste honderd dagen er op zitten. Populair heeft het kabinet zich in die periode niet gemaakt, gaf premier Arseni Jatsenjoek gisteravond toe op de nationale televisie. ''Wij werken aan hervormingen waar de bevolking niet blij mee is. Maar het kan niet anders, want zonder de hervormingen van nu heeft ons land geen toekomst.''

De premier gaf aan wat de hoofdpunten van het beleid van de afgelopen drie maanden zijn geweest. Zo is de subsidiepot verdubbeld voor arme Oekraïners die hun energierekeningen niet meer kunnen betalen, zeker als die in de komende weken fors omhoog gaan. In 2014 kreeg 1 miljoen huishoudens een energiesubsidie, maar dat zullen er dit jaar een kleine 4 miljoen zijn.

Volgens minister Natalie Jaresko van Financiën wordt 147 miljoen euro uitgetrokken voor de hulp aan vluchtelingen in eigen land en 13 miljoen euro voor herstelwerkzaamheden in de door oorlogsgeweld getroffen gebieden. Het IMF komt met 17,5 miljard euro over de brug om de Oekraïense staatskas te steunen.

Het ministerie van Economische Zaken wordt gereorganiseerd. Dit jaar wordt het aantal personeelsleden al gehalveerd en minister Aivaras Abromavicius wil aan het einde van zijn ambtstermijn het ministerie helemaal opdoeken. In de afgelopen maanden werden al enkele dereguleringswetten door het parlement aangenomen en Abromavicius heeft zich voorgenomen een heleboel vergunningen te schrappen om het bedrijfsleven tegemoet te komen.

Oekraïne heeft drie rechtszaken aangespannen tegen Rusland bij het Europese Hof voor de Mensenrechten na de annexatie van de Krim en het uitbreken van de oorlog in het oosten van het land. Er zijn zo'n 4.500 bewijzen van schending van de mensenrechten aangevoerd. Justitieminister Pavlo Petrenko zei verder dat inmiddels 400 medewerkers van ministeries zijn ontslagen omdat zij zich hebben misdragen, terwijl tegen nog eens 4.000 ambtenaren onderzoek gaande is.

Het defensiebudget is verhoogd met 5,3 procent van het bruto nationaal product, terwijl het leger wordt uitgebreid tot 250.000 soldaten. Minister Stepan Poltorak werkt nu ook aan verbetering van de gezondheidszorg voor militairen.

De import van aardgas vanuit de Europese Unie is toegenomen met ruim 50 procent oftewel 5 miljard kubieke meter. In de afgelopen drie maanden heeft dat voor een besparing van 190.000 euro gezorgd. Volgens minister Volodimir Demtsjsjin van Energie is door zijn ministerie voor 1,3 miljard euro aan investeringen in de energiesector aangetrokken.

Ondanks het oorlogsgeweld in het oosten van het land wist de agrarische sector een record oogst binnen te halen van 63,8 miljoen ton graan. Zonder de oorlog tegen de separatisten was dit nog 1,5 miljoen ton meer geweest. Minister Oleksei Pavlenko van Agrarische Zaken verwacht dat de reeds in gang gezette deregulering in de landbouw zo'n 130 miljoen euro aan extra inkomsten oplevert.

Bron: Kiev Post

Geen opmerkingen: