woensdag 11 maart 2015

IMF keurt miljardenlening aan Oekraïne goed

Het bestuur van het IMF heeft een nieuwe lening van 17,5 miljard dollar aan Oekraïne goedgekeurd. Bewindvoerder Menno Snel van het Internationaal Monetair Fonds heeft dat tegenover de NOS bevestigd. De lening is onderdeel van een nieuw vierjarig hulpprogramma voor Oekraïne. Voorzitter Christine Lagarde van het IMF verklaarde half februari al dat Oekraïne een nieuwe lening van die grootte tegemoet kon zien. 
 
In de komende dagen maakt het IMF al 5 miljard dollar voor Oekraïne vrij. De financiële hulp aan Oekraïne is voortgezet op voorwaarde dat de regering in Kiev drastische hervormingen doorvoert.
Gisteravond ondertekende president Petro Porosjenko enkele wettelijke maatregelen die de uitgaven van de overheid aanzienlijk terugdringen en het belastingsysteem hervormen. 
 
Hij maakte de maatregelen bekend in een gezamenlijke persconferentie met de Zweedse premier Löfven. Die zegde Oekraïne een rentevrije lening toe van 175 miljoen euro over een periode van zeven jaar. Porosjenko zei dat het land 40 miljard dollar nodig heeft om de economische crisis te overwinnen.

De Oekraïense economie lijdt onder bureaucratie en corruptie, maar is vooral geraakt door de oorlog in het oosten van het land. Die heeft de economie al voor een vijfde deel doen krimpen.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: