donderdag 19 maart 2015

Gesprekken over afschaffen visum lopen nog

Er is nog altijd een kans dat de visumplicht voor zowel Oekraïne als Georgië half mei wordt afgeschaft. Recentelijk temperde de Duitse regering de verwachtingen van de Oekraïense president Petro Porosjenko bij diens bezoek aan Berlijn, maar Deutsche Welle meldt vandaag dat de kans er nog altijd in zit dat de visumplicht voor het Schengengebied wordt geschrapt. De zender baseert zich op bronnen bij de Europese Commissie.

Half mei is in de Letlandse hoofdstad Riga een conferentie van de Europese Unie met de zogenoemde nabuurlanden. Dat zou hét moment moeten zijn om aan te kondigen dat de visumplicht van tafel gaat voor beide landen. De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek gaf eerder deze week echter te kennen dat er twijfels zijn binnen de EU of zijn land er wel klaar voor is. Belangrijkste struikelblok zou zijn dat de autoriteiten niet de baas zijn over een deel van de oostgrens met Rusland.

Volgens Deutsche Welle zijn de gesprekken met Oekraïne en Georgië over afschaffing van de visumplicht nog altijd gaande en is het onduidelijk of dat tot dusdanige resultaten leidt dat half mei in Riga de knoop kan worden doorgehakt.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: