zaterdag 21 maart 2015

'De meeste verkeersslachtoffers van heel Europa'

Jaarlijks vallen in Oekraïne 5.000 doden in het verkeer en raken 40.000 mensen gewond bij verkeersongelukken. Terwijl het aantal auto's per hoofd van de bevolking het minst is in heel Europa heeft Oekraïne het hoogste aantal verkeersslachtoffers. Dat zegt voorzitter Ihor Didenko van de parlementscommissie voor verkeer en vervoer.

Bij maar liefst 40 procent van de verkeersongelukken zijn voetgangers betrokken. Op de tweede plaats komen autobotsingen op kruisingen en op de derde plaats gaat het om ongelukken waarbij kinderen zijn betrokken, constateerde Didenko gisteren op een bijeenkomst in Lviv. ''Veel ongelukken worden veroorzaakt door de slechte staat van onze wegen en het ontbreken van voldoende straatverlichting.''

Het onveilige verkeer kwam deze week op de politieke agenda door een frontale botsing tussen een vrachtwagen en een minibus in Poltava waarbij zeven doden vielen en nog eens negen inzittenden zwaargewond raakten.

Premier Arseni Jatsenjoek gelastte meteen een onderzoek naar de technische staat van alle vervoersmiddelen, maar stelde ook voor om een Duits bedrijf de leiding te geven bij het opknappen van de Oekraïense wegen. Er lekt nu veel geld weg door corruptie, terwijl volgens experts 97 à 98 procent van de wegen in slechte staat verkeert. Daarvan gaat het om zo'n 170 kilometer aan snelwegen die in slechte staat verkeert.

Bronnen: ZIK, Ukrinform

Geen opmerkingen: