zaterdag 28 maart 2015

'Afschaffen visum geen politieke kwestie meer'

Het afschaffen van de visumplicht door de EU-landen is geen politieke kwestie meer, maar een veiligheidsissue. Dat zegt Hannes Schreiber die deel uitmaakt van de delegatie van de Europese Unie in Oekraïne. Het ontbreken van controle over een deel van de oostgrens, waar de separatisten de baas zijn, blijkt meer en meer een struikelblok te zijn. Maar ook moet duidelijk zijn dat de Oekraïense regering alles in het werk moet stellen om de georganiseerde misdaad en de corruptie te bestrijden.

''In de EU wordt nu als uitgangspunt gesteld dat, als aan de technische voorwaarden voor afschaffing van de visumplicht wordt voldaan, we dat dan ook maar zo snel mogelijk moeten doen. Over het algemeen staan de lidstaten er erg positief tegenover. Het is dus zaak voor Oekraïne om daar gebruik van te maken'', aldus Schreiber gisteren tijdens een persconferentie.

Er werd enige tijd van uitgegaan dat de visumplicht voor Oekraïners in mei zou worden afgeschaft tijdens een conferentie van de Europese Unie met de zogenoemde nabuurlanden in Riga, maar premier Arseni Jatsenjoek temperde de hoge verwachtingen onlangs al met de mededeling dat het er dan vast niet van gaat komen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: