vrijdag 6 februari 2015

'Wapenleveranties aan Oekraïne moeten kunnen'

Het Westen moet gewoon wapens aan Oekraïne kunnen leveren om Kiev te steunen in de strijd tegen de pro-Russische opstandelingen in het oosten van het land. Dat zei de voorzitter van de internationale veiligheidsconferentie - die dit weekeinde plaats heeft in München - Wolfgang Ischinger vandaag.

Op de vraag of er wapens geleverd moeten worden, antwoordde hij: ,,Waarom niet?'' ,,We grijpen Oekraïne met miljardensteun onder de oksels. Waarom zouden we ze niet helpen de verwoesting van hun grondgebied te voorkomen? Ik geef toe dat alles risico's met zich meedraagt. Maar dat is met niks doen ook zo.'' Rusland levert volgens Ischinger al maanden wapens aan de opstandelingen die het oosten van Oekraïne willen afscheiden.

De conferentieleider vestigt zijn hoop op de vredesmissie die bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande vrijdag naar Moskou brengt. Het gaat volgens hem om de laatste vastberaden poging nog iets te maken van de wapenstilstand die maanden geleden in Minsk werd gesloten. ,,De missie is moedig. Als ze met lege handen terugkomen, zal de situatie zich niet verbeteren'', aldus Ischinger. ,,Aan beide zijden weet men : vechten om iedere vierkante meter helpt niemand. We hebben nu rust nodig om te onderhandelen.''

De Nederlandse minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken ziet niets in het leveren van wapens aan Oekraïne. Voor het conflict moet een politieke oplossing worden gevonden, zei hij gisteren. Wapenleveranties ,,vind ik niet voor de hand liggend''.

In de Amerikaanse hoofdstad Washington is momenteel een discussie gaande over de vraag of er wapens aan Kiev moeten worden geleverd. De Oekraïense regeringstroepen zijn in het oosten van het land in het defensief gedrongen door de opstandelingen.

Bron: Europa.nu

Geen opmerkingen: