maandag 2 februari 2015

VS overwegen wapenleveranties aan Oekraïne

De Amerikaanse regering overweegt om Oekraïne toch wapens te leveren. Dat hebben hoge functionarissen bevestigd volgens The New York Times. Zo is de bevelhebber van de NAVO, de Amerikaanse generaal Philip Breedlove, er nu voorstander van om Oekraïne aan verdedigingswapens te helpen. De Oekraïense strijdkrachten en vrijwilligersbataljons hebben de afgelopen weken in het oosten van het land verliezen geleden. 

In beginsel wilde Washington ''geen dodelijke hulp'' sturen, spullen waarmee gevochten en gedood wordt. Maar daar wordt nu anders over gedacht. Ook veiligheidsadviseur Susan Rice overweegt haar standpunt om geen wapens te sturen te herzien, meldde de krant maandag. De Amerikanen denken onder meer aan antitankwapens, verkenningsdrones en voertuigen. Daarmee zou ongeveer 3 miljard dollar (2,65 miljard euro) zijn gemoeid.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, wordt donderdag in de Oekraïense hoofdstad Kiev verwacht. Hij staat open voor een gesprek over wapenleveranties, aldus The New York Times.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: