donderdag 12 februari 2015

Vredesplan Porosjenko bevatte wel voorbehoud zware misdrijven

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft in zijn afgelopen zomer gepresenteerde vredesplan steeds een voorbehoud gemaakt bij het aanbieden van amnestie aan de pro-Russische separatisten, namelijk dat dit alleen geldt voor hen die geen zware misdrijven hebben begaan. Het parlement heeft op 16 september ingestemd met het vredesplan dat deze voorwaarde bevatte.

Oekraïne heeft in het akkoord van vanochtend - inmiddels ook wel 'Minsk 2' genoemd - op zich genomen om de amnestiewet op te stellen. Er mag dus van worden uitgegaan dat president Porosjenko en het parlement de plegers van zware misdrijven zullen uitsluiten. Dat is van belang voor een eventuele berichting van de daders die afgelopen zomer vlucht MH-17 neer schoten. Het is dan afwachten in hoeverre deze uitsluiting wordt geaccepteerd door de separatisten en Rusland.

Het op 5 september in Minsk gesloten vredesakkoord meldt: 'Er moet een amnestiewet komen voor iedereen die betrokken was of is bij de gebeurtenissen in de regio's Loehansk en Donetsk.' Dus zonder het voorbehoud dat plegers van zware misdrijven worden uitgesloten.

Dat geldt ook voor het akkoord dat de contactgroep vanmorgen bereikte. Minsk 2: 'Er komt een pardon en amnestie op basis van een wet die de vervolging en bestraffing regelt van personen met het oog op gebeurtenissen in bepaalde gebieden van de regio's Donetsk en Loehansk.' En de noot onderaan de tekst van de overeenkomst: 'Het niet straffen, vervolgen of discrimineren van personen die verbonden zijn met de gebeurtenissen die plaats hadden in bepaalde gebieden van de regio's Donetsk en Loehansk.'

Bron: OekraineNieuws

Geen opmerkingen: