donderdag 12 februari 2015

Volledige tekst gezamenlijke verklaring Minsk

De volledige tekst van het akkoord zoals dat vanmorgen in de Wit-Russische hoofdstad Minsk is gesloten, inmiddels gepubliceerd op de website van de Russische president:

'De Russische president Vladimir Poetin, de Oekraïense president Petro Porosjenko, de Franse president Francois Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel bevestigen de volledige soevereiniteit en onschendbaarheid van het grondgebied van Oekraïne. Ze zijn er vast van overtuigd dat een vreedzame oplossing de enige optie is. Ze zijn vastbesloten om elke mogelijke maatregel te nemen om die te bereiken, zowel individueel als gezamenlijk.

Daartoe hebben de leiders hun goedkeuring gegeven aan het Pakket van Maatregelen om de Akkoorden van Minsk dat op 12 februari 2015 is ondertekend door alle partijen die op 5 september 2014 het Protocol van Minsk en het Memorandum van Minsk van 19 september 2014 hebben ondertekend. De leiders dragen bij aan het proces en gebruiken hun invloed op de betrokken partijen om er voor te zorgen dat het Pakket van Maatregelen wordt uitgevoerd.

Duitsland en Frankrijk zorgen voor technische steun bij het herstellen van het bankensysteem in de gebieden die deel uitmaken van het conflict door een internationaal systeem in het leven te roepen dat helpt bij het uitbetalen van sociale uitkeringen.

De leiders zijn er van overtuigd dat het verbeteren van de samenwerking tussen de Europese Unie, Oekraïne en Rusland bijdraagt aan het oplossen van deze crisis. Om dit te bereiken, steunen zij de trilaterale onderhandelingen tussen de Europese Unie, Oekraïne en Rusland voor wat betreft de energiekwestie, hetgeen moet leiden tot voortzetting van het 'winterpakket' voor de aardgasleverantie.

Zij steunen ook de trilaterale onderhandelingen tussen de Europese Unie, Oekraïne en Rusland die er toe moeten leiden dat er een praktische oplossing komt voor kwesties die Rusland erg verontrusten en die te maken hebben met de implementatie van het associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie.

De leiders houden vast aan de idee om een gemeenschappelijke humanitaire en economische ruimte te creëren die loopt van de Atlantische naar de Pacifische Oceaan, met volledige inachtneming van internationale wetgeving en de uitgangspunten van de OVSE.

De leiders blijven vasthouden aan de uitvoering van de afspraken die in Minsk zijn gemaakt. Om dit te bereiken, hebben ze afgesproken dat zij het Normandische format regelmatig vergaderingen houden om de voortgang te bespreken, doorgaans op hoog ambtelijk niveau van de ministeries van Buitenlandse Zaken.'

Bron: Kiev Post

Geen opmerkingen: