vrijdag 6 februari 2015

Tijdelijk staakt-het-vuren voor evacuatie Debaltseve

Pro-Russische separatisten hebben een tijdelijk staakt-het-vuren voorgesteld voor het gebied bij de stad Debaltsevo. Dat schrijven Russische media. De Oekraïense regering zou ermee hebben ingestemd. Het staakt-het-vuren, dat om 07.00 uur Nederlandse tijd van kracht moest worden, moet inwoners de kans geven om de stad te verlaten. Ze krijgen de keus of ze naar gebied willen dat door het Oekraïense leger wordt beheerst, of naar een stad die in handen is van de separatisten.

NOS-correspondent David Jan Godfroid weet niet of het bestand vanochtend ook daadwerkelijk is ingegaan. "Het is lastig te beoordelen", zei Godfroid iets na 07.00 uur op Radio 1 vanuit Donetsk. "Want Debaltsevo ligt hier een stuk vandaan. Maar het lijkt wel serieus."

Dat wordt bevestigd door advsieur Zorian Sjkirjak van de minister van Binnenlandse Zaken die vanmorgen op zijn Facebookpagina schrijft dat het tijdelijk staakt-het-vuren inderdaad is ingegaan. Hij is zelf poolshoogte gaan nemen. Er zijn in de afgelopen dagen met de nodige risico's al honderden inwoners van het stadje in veiligheid gebracht. De autoriteiten schatten dat er nog 10.000 van de oorspronkelijk 26.000 inwoners van Debaltseve in het zwaar belegerde stadje zijn achtergebleven.

Bronnen: NOS, Ukrinform

Geen opmerkingen: