vrijdag 13 februari 2015

'Steeds meer troepen rebellen naar Debaltseve'

De strijd om Debaltseve gaat onverminderd door, ondanks het ophanden zijnde staakt het vuren. De pro-Russsiche rebellen concentreren zelfs steeds meer manschappen in de buurt van het al meer dan twee weken belegerde stadje, volgens journalist en militair expert Dmitro Timtsjoek vanochtend op zijn Facebookpagina.

Hij heeft het zelfs over ''een dramatische toename van troepen'' en constateert dat meerdere eenheden van het reguliere Russische leger zich rond het vrijwel omsingelde Debaltseve bevinden. ''De Oekraïense artillerie heeft herhaaldelijk op de posities van de rebellen geschoten. Die blijven aanvallen, ook al hebben ze aanzienlijke verliezen geleden in de afgelopen dagen bij de dorpen Lohvinove en Izjnie Lozove. Ze raakten daar ook acht pantserwagens en een tiental trucks kwijt'', aldus Timtsjoek.

Rebellen van de Volksrepubliek Loehansk zouden zich hebben teruggetrokken uit de strijd om Debaltseve. Ze vochten daar samen met eenheden van het Russische leger die op de gevaarlijkste plekken werden ingezet. De rebellen vonden dat te riskant en haakten af.

Hoofdredacteur Joeri Boetoesov van Censor.net meldt dat het Oekraïense leger na het veroveren van het dorp Lohvinove zich vandaag heeft geconcentreerd op het verdrijven van de rebellen die de snelweg M-103 controleren. Net als Timtsjoek meldt ook Boetoesov dat de rebellen hun reserves inzetten in de buurt van Lohvinove.

De rebellen bevinden zich in de directe omgeving van het dorp op hoger gelegen grond van waaruit ze goed zicht hebben op wat het leger doet. ''De inzet van Russische artillerie kan van doorslaggevende betekenis zijn. Alle wegen die vanuit Loehansk naar Debaltseve leiden worden beschoten en dat geldt ook voor alle steden en dorpen in het gebied.''

Boetoesov verwacht niets van het staakt het vuren dat morgenavond om 23.00 uur in gaat. ''De situatie in Debaltseve kan niet door praten worden opgelost. ''Als de corridor naar Debaltseve niet met geweld kan worden hersteld, dan zal de vijand alles doen om de in Debaltseve vast zittende troepen te vernietigen tijdens het bestand.''

Een woordvoerder van het Oekraïense leger meldde vanochtend dat Debaltseve en de omliggende plaatsen onder meer met Oeragan MRLS-raketten door de rebellen zijn beschoten. 

Bronnen: Unian, Censor.net, Ukrinform

Geen opmerkingen: