zaterdag 14 februari 2015

Separatistenleider: 'We stoppen met vechten'

De milities van de Volksrepubliek Donetsk gaan zich vanaf middernacht (23.00 uur onze tijd) houden aan het staakt-het-vuren zoals dat afgelopen donderdag in Minsk is afgesproken. Dat heeft premier Aleksander Zachartsjenko vanmiddag gezegd.

In Minsk-2 is ook vastgelegd dat de Oekraïense regering moet werken aan herziening van de Grondwet. De separatisten, ook die van de Volksrepubliek Loehansk, hebben inmiddels allerlei wijzigingsvoorstellen op papier gezet. Die moeten door de contactgroep met daarin vertegenwoordigers van Oekraïne, Rusland, de OVSE en de separatisten worden besproken.

Het gaat met name over de bevoegdheden van het nieuw te vormen bestuur in de door de separatisten beheerste gebieden en om erkenning voor de Russische taal. De separatisten willen zo snel mogelijk een nieuwe bijeenkomst van de contactgroep. Dat mag van ze weer in Minsk zijn, in Astana of in de Oekraïense grensplaats Novoazovsk, in het zuiden van het land. President Noersoeltan Nazarbajev van Kazachstan wil graag een bijdrage leveren aan het vredesproces door gastvrijheid te bieden aan de contactgroep in zijn hoofdstad Astana.

Bron: Tass

Geen opmerkingen: