dinsdag 24 februari 2015

Savtsjenko: 'Ik zal de lente en de zon niet zien'

De Oekraïense helikopterpiloot Nadia Savtsjenko heeft problemen met haar nieren en haar galblaas. Dat zegt de mensenrechtenactivist Valri Borsjtsjov die haar heeft bezocht in de Russische gevangenis waar ze al geruime tijd verblijft. Savtsjenko zou wel onder controle van artsen staan, maar de kans op complicaties is erg groot.

De Duitse artsen die haar anderhalve week geleden mochten onderzoeken, houden hun lippen nog altijd stijf op elkaar en dus is de verklaring van Borsjtsjov vooralsnog het enige wat bekend is over Savtsjenko's gezondheid na 73 dagen hongerstaking.

Terwijl Bortsjtsjov op Radio Svoboda zei dat Savtsjenko in een goed humeur was, geeft de mensenrechtenactiviste Zoya Svetova een heel ander beeld. Ook zij bezocht Savtsjenko, die in juli werd ontvoerd naar Rusland. Toen Svetova haar wilde opbeuren met de mededeling dat het al snel voorjaar wordt, antwoordde Savtsjenko met een blik op het raam in haar cel: ''Ik zal het voorjaar niet meer meemaken en ook de zon niet meer.'' Het raam kijkt uit op een binnenplaats met een enkele boom, zonder direct zonlicht.

Vera Savtsjenko meldt dat haar zus Nadia inmiddels meer dan een kwart van haar gewicht heeft verloren sinds ze met haar hongerstaking begon. Sinds dertien dagen gebruikt ze wel glucosewater. Russische artsen onderzochten Savtsjenko afgelopen vrijdag en constateerden dat haar gezondheidstoestand ''bevredigend'' was.

Bron: Kiev Post

Geen opmerkingen: