vrijdag 13 februari 2015

'Savtsjenko hoopt op huisarrest, niet op vrijlating'

De Oekraïense piloot Nadia Savtsjenko is geen gijzelaar en evenmin een krijgsgevangene die op onwettige wijze gevangen wordt gehouden, aldus woordvoerder Dmitri Peskov van de Russische president Vladimir Poetin. ''Er loopt een strafrechtelijk onderzoek tegen haar, geheel volgens de Russische wet.'' De Oekraïense president Petro Porosjenko liet gistermorgen al heel snel weten dat met Minsk-2 overeen was gekomen dat Savtsjenko vrij zou komen, maar Peskov wijst er op dat die uitlating geheel voor rekening van Porosjenko is.

Vladimir Markin, de man die dat strafrechtelijke onderzoek leidt, had toen al verklaard dat Savtsjenko wordt berecht en veroordeeld als haar (mede)schuld aan de dood van twee Russische journalisten bewezen wordt verklaard. Er is zowel wat Peskov als Markin geen sprake van dat Savtsjenko zomaar vrij wordt gelaten omdat in Minsk besloten is dat alle gijzelaars en gevangenen vrij moeten komen.

Michail Fedotov, het hoofd van de mensenrechtenraad van president Poetin, heeft haar vandaag bezocht in het gevangenishospitaal en meldt dat de jonge Oekraïense bereid is haar hongerstaking die inmiddels 63 dagen duurt op te geven als ze onder huisarrest wordt geplaatst, bijvoorbeeld in de ambassade in Moskou. ''Ze hoopt niet zozeer op een pardon of op amnestie, maar op huisarrest.''

Bronnen: Kiev Post, Tass

Geen opmerkingen: