vrijdag 13 februari 2015

Russia Today: 'Rechtse Sektor wil doorvechten'

De leider van een Oekraïense extreemrechtse partij Rechtse Sector, Dmitri Jarosh, zegt dat zijn beweging het akkoord van Minsk verwerpt. Paramilitairen van de partij zullen doorvechten op basis van "eigen plannen". Dat meldt althans de Russische propagandazender Russia Today.

Oekraïne, Frankrijk, Duitsland en Rusland kwamen gisteren in de Wit-Russische hoofdstad tot een akkoord, onder meer over een wapenstilstand in Oost-Oekraïne. Die wapenstilstand moet in de nacht van zaterdag op zondag ingaan. Ook moet zwaar wapentuig dan zijn teruggetrokken tot achter een afgesproken scheidslijn.

Jarosh claimt echter volgens Russia Today dat een overeenkomst met de "terroristen" in het oosten van Oekraïne geen wettelijke basis heeft. Het akkoord zou indruisen tegen de de Oekraïense grondwet. Tegelijkertijd benadrukt separatistenleider Andrei Poergin dat het besluit van Oekraïne om leiders van milities in de oostelijke regio Donbass geen amnestie te verlenen in strijd is met het akkoord van Minsk.

De voorzitter van het zelf uitgeroepen parlement van de Oost-Oekraïense regio zei dit vandaag tegen het Russische persbureau Tass. Hij stelde dat de weigering aantoont dat Kiev niet van plan is zich te houden aan de afspraken die in Minsk zijn gemaakt. De amnestie uit het akkoord zou bedoeld zijn voor de vele milities die er vechten.

De strijd in Oost-Oekraïne is vandaag ondanks het sluiten van het akkoord in Minsk in alle hevigheid voortgezet. Debaltseve werd vrijwel onafgebroken onder vuur genomen, zeggen bronnen bij het Oekraïnse leger. De separatisten hebben opdracht gekregen nog voor het ingaan van het staakt-het-vuren hun vlag boven Debaltseve te hijsen, zei de Oekraïense onderminister van defensie Petro Meched. Volgens de Oekraïense overheid zijn er sinds gisteren zeker elf Oekraïnse militairen omgekomen. Ook raakten circa veertig militairen gewond in confrontaties met de rebellen.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: