dinsdag 10 februari 2015

Rechter buigt zich vandaag over lot Savtsjenko

Een rechtbank in Moskou buigt zich vandaag over de vraag of de voorlopige hechtenis van de Oekraïense piloot Nadia Satvtsjenko mag worden verlengd. Savtsjenko zit sinds juli in een Russische gevangenis nadat ze in juli in Oost-Oekraïne was opgepakt door rebellen die haar over de grens brachten en daar aan de politie afleverden. Ze wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van twee Russische journalisten.

Het wordt een beslissende dag voor Savtsjenko. Niet alleen wat haar gevangenschap betreft, maar vooral ook omdat ze bezig is aan de 60e dag van haar hongerstaking. Nadat de parlementaire vergadering van de Raad van Europa de Russische regering opriep om haar meteen vrij te laten, kwam er een nieuwe aanklacht bij. Savtsjenko zou illegaal de Russische grens over zijn gegaan.

Vanwege haar slechte lichamelijke toestand is Savtsjenko inmiddels overgebracht naar een gevangenishospitaal. Haar leven zou ''aan een zijden draad hangen'' volgens woordvoerder Jen Psaki van de Amerikaanse regering vorige week. Ze zou inmiddels 20 kilogram aan gewicht hebben verloren.

Het Nederlandse CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, lid van de parlementaire vergadering van de Raad van Europa, spoorde in oktober het Comité van Ministers (van Buitenlandse Zaken) aan om de vrijlating van Savtsjenko te bewerkstelligen. De parlementaire vergadering deed vorige week een oproep aan de Russische regering, maar kreeg vervolgens alleen maar te horen dat een onderzoekscommissie niet welkom is.

Savtsjenko is sinds eind oktober lid van het Oekraïense parlement, maar maakt inmiddels ook deel uit van de parlementaire vergadering van de Raad van Europa. Een aantal leden van het Comité van Ministers liet zich gisteren in Brussel fotograferen met een foto van Savtsjenko en de Twitteroproep #FreeSavchenko. Onze eigen minister Bert Koenders ontbrak daarbij overigens.

Bron: Radio Free Europe/Radio Liberty

Geen opmerkingen: