zondag 15 februari 2015

Rebellen verhinderen tocht OVSE naar Debaltsevo

Terwijl het staakt-het-vuren in onder meer de stad Donetsk werkelijk effect lijkt te hebben, is daarvan rond Debaltseve geen sprake. Een verslaggever van de Kiev Post is in de buurt van het vrijwel omsingelde stadje en constateert daar dat zowel de pro-Russische leger als de rebellen op elkaar blijven schieten.

Waarnemers van de OVSE zijn vanmiddag volgens minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken door rebellen tegen gehouden toen ze op weg waren naar Debaltseve om daar de situatie met eigen ogen te aanschouwen.

Klimkin vindt het ''een duidelijke schending'' van Minsk-2. ''Wie het werk van de OVSE tegen houdt, draagt daarvoor de politieke en morele verantwoordelijkheid'', aldus de minister die deze verantwoordelijkheid bij de Russische autoriteiten legt. ''De inzet is hier niet het houden van verkiezingen, het gaat er om dat zich zo'n 10.000 Russische rebellen op ons grondgebied bevinden.''

In de provincie Loehansk is het min of meer rustig, al werden wel mortiergranaten door de rebellen afgevuurd in de buurt van Zolote en Loehanske. Volgens legerwoordvoerder Anatoli Stelmach zou bij Tsjornoechine en Sanzjarivka geweervuur en inslagen van granaten te horen zijn geweest. ''Halverwege de ochtend is het leger tot tienmaal toe aangevallen.''

Het vrijwilligersbataljon Azov dat dichtbij de stad Marioepol is gestationeerd meldt dat de rebellen meer pantserwagens naar Sjirokine proberen te brengen, daarbij gebruik makend van de dichte mist in het kustgebied langs de Zee van Azov.

Legerwoordvoerder Andrei Lisenko meldde vanochtend dat in de afgelopen 24 uur negen soldaten zijn gesneuveld, 39 raakten gewond.

Bron: Kiev Post

Geen opmerkingen: