dinsdag 10 februari 2015

Rebellen sluiten Debaltseve steeds verder in

Map of Ukraine rebel-held areas
In de afgelopen drie dagen hebben de pro-Russische rebellen een flinke troepenmacht opgebouwd rond de strategisch gelegen stad Debaltseve en gisteren werd een grote aanval ingezet, waarbij de snelweg M4 naar Donetsk op twee plekken werd afgesloten en het dorp Lohvinove werd ingenomen. Dat schrijft journalist en militair expert Dmitri Timtsjoek op zijn Facebookpagina.

''Het Oekraïense leger probeerde met artillerievuur de opmars van de rebellen te voorkomen en slaagde daar deels in. Ondanks de dood van tientallen rebellen en het verlies van elf pantserwagens slaagden de rebellen er in om op twee plekken de weg van Donetsk naar Debaltseve te bezetten, waardoor de aanvoerroute voor het leger werd afgesloten'', aldus Timtsjoek.

Het leger wist wel met artillerievuur de opmars van de rebellen bij de stad Voehlehirsk en het dorp Novohrihorivka deels tegen te houden. Al met al is de situatie van het leger in Debaltseve steeds penibeler aan het worden. In de stad zouden zich duizenden Oekraïense soldaten bevinden en ook nog zo'n 6.000 burgers. Debaltseve telde voor het begin van het oorlogsgeweld 26.000 inwoners.

Bronnen: Ukrinform, BBC

Geen opmerkingen: