maandag 2 februari 2015

Protest Aidar bij ministerie van Defensie haalt niets uit

Niet met duizenden, maar met enkele tientallen kwamen strijders en sympathisanten van het Aidarbataljon en vanmiddag naar het ministerie van Defensie in Kiev, waar ze het verkeer bij de ingang van het gebouw blokkeerden. Dat deden ze met autobanden die ze in brand staken, al werd het vuur snel geblust door een kennelijk al gereed staande brandweerwagen.

Commandant Serhei Melnitsjoek van Aidar had na een eerste waarschuwing op vrijdagmiddag aangekondigd dat hij ''met duizenden'' terug zou komen om het voortbestaan van zijn bataljon te eisen van Defensieminister Stepan Poltorak. Het eerder vanwege wangedrag in opspraak geraakte vrijwilligersbataljon heeft een andere naam en een ander wapen gekregen, terwijl de legerleiding ook andere soldaten aan het bataljon wil toevoegen. Volgens Melnitsjoek en zijn vrijwilligers komt dat neer op het einde van Aidar en dat willen ze niet.

Bij het ministerie eisten ze vanmiddag dat minister Poltorak of anders de de chef van de generale staf, Viktor Moezjenko, naar buiten zouden komen om hun grieven aan te horen. Dat gebeurde niet. Want, zoals Poltorak's woordvoerster Viktoria Koesjnir zei: ''Ze willen niet naar iemand luisteren, ze willen alleen maar protesteren.''

Een poging om het ministerie binnen te komen, werd in de kiem gesmoord. ''De situatie bij het ministerie is nu min of meer normaal. Er is niet gevochten, niemand is gearresteerd'', aldus een politiewoordvoerder.

Bron: Kiev Post

Geen opmerkingen: