maandag 9 februari 2015

Procureur-generaal Jarema stapt op na kritiek

Procureur-generaal Vitali Jarema heeft zich de kritiek aangetrokken dat hij als eerstverantwoordelijke voor het Openbaar Ministerie te weinig heeft gedaan om oud-president Viktor Janoekovitsj en diens naaste medewerkers verantwoording te laten afleggen voor hun daden. Hij bood vanmiddag zijn ontslag aan president Petro Porosjenko aan. Die accepteerde dat vanavond. Jarema's plek is vooralsnog ingenomen door zijn plaatsvervanger Viktor Sjokin.

Jarema was afgelopen vrijdag het lijdend voorwerp in een parlementsdebat, waarin de fracties van Zelfredzaamheid en de Radicale Partij zijn aftreden eisten. Maar hoewel er ook kritiek was van hun kant eisten het Blok-Porosjenko, het Volksfront van premier Arseni Jatsenjoek, Joelia Timosjenko's Moederlandpartij en het Oppositieblok niet van Jarema dat hij op zou stappen.

Het is ook maar de vraag hoe het parlement oordeelt nu Jarema zijn ontslag heeft aangeboden. Volgens de Grondwet mag de president de procureur-generaal pas aannemen of ontslaan als het parlement daarvoor toestemming heeft verleend. Jarema werd in juni vorig jaar benoemd, ook pas nadat het parlement daarmee instemde.

De kritiek op Jarema spitste zich toe op het onderzoek naar de dood van meer dan honderd anti-regeringsdemonstranten in de vorige winter. De verantwoordelijken zijn ook na bijna een jaar niet voor de rechter gebracht. Jarema bracht daar afgelopen vrijdag echter tegenin dat het om duizenden misdrijven gaat, waaronder 250 moorden en 500 gevallen van machtsmisbruik. Er zijn in verband met de moorden 5.000 strafrechtelijke onderzoeken gedaan, waarbij 3.000 mensen werden verhoord. In acht gevallen liggen dossiers nu bij de rechter.

Parlementslid Jegor Sobolev van Zelfredzaamheid zei afgelopen vrijdag dat hij 142 handtekeningen had weten te verzamelen om een debat over het ontslag van Jarema te kunnen voeren. Dat debat zou deze week gevoerd moeten worden. Om een spoeddebat op de agenda te krijgen zijn echter 150 handtekeningen nodig, voor een eventueel ontslag van de procureur-generaal 226 stemmen. 
 
Sobolov zei zich zorgen te maken om de reactie van de betogers van EuroMaidan. De omwenteling is bijna een jaar geleden. ''Hoe vertellen we dan dat er nog niet één van de mensen achter de tralies hebben gezet die verantwoordelijk waren voor al die terreur van toen?''
 
Bron: Kiev Post

Geen opmerkingen: