woensdag 11 februari 2015

Principeakkoord Minsk wordt weer ontkend

Het is niet juist dat er gisteren in Minsk een principeakkoord is bereikt over een nieuw staakt-het-vuren, zoals het Russische persbureau Tass gisteravond meldde. Dat zeggen leden van de Oekraïense delegatie die gisteren mee onderhandelde, in de aanloop naar de ontmoeting van de presidenten van Oekraïne, Rusland en Frankrijk en de Duitse bondskanselier vandaag in de Wit-Russische hoofdstad.

Tass baseerde het bericht over een principeakkoord op een anonieme bron die wist te vertellen dat de vertegenwoordigers van Oekraïne en Rusland samen met die van de pro-Russische rebellen en de OVSE tot afspraken waren gekomen. Onderhandelaar Denis Poesjelin van de separatisten zei gisteravond al in een uitzending van tv-zender Russia24 dat het te vroeg was om over een principeakkoord te spreken.

Poesjelin zou later op de avond een voorstel hebben gedaan ''van politieke en militaire stappen'' om tot de-escalatie te komen in Oost-Oekraïne. Ook een andere onderhandelaar, niet bij naam genoemd, vertelde het persbureau Reuters gisteravond dat geen echte afspraken zijn gemaakt.

Het is nog altijd onduidelijk of het topoverleg in Minsk vandaag door gaat. De Oekraïense president Petro Porosjenko is inmiddels onderweg, de andere deelnemers gaan ''misschien''.

Bron: Reuters

Geen opmerkingen: