zondag 8 februari 2015

Presidenten treffen elkaar woensdag in Minsk

De presidenten van Rusland en Oekraïne komen woensdag in de Wit-Russische hoofdstad Minsk bijeen voor overleg over de crisis in Oekraïne. Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Francois Hollande zullen erbij zijn. Morgen is er vooroverleg in Berlijn tussen de partijen, die in september vorig jaar een bestand in Minsk ondertekenden. Het staakt-het-vuren dat toen werd afgesproken, heeft geen stand gehouden. De afgelopen maanden barstte de strijd in Oost-Oekraïne weer in volle hevigheid los.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft gedreigd nieuwe sancties af te kondigen tegen Moskou, als Russische troepen niet vertrekken uit Oekraïne. Volgens Kerry is het Westen daarin eensgezind.

Rusland ontkent dat er Russische troepen meevechten in Oost-Oekraïne. President Vladimir Poetin stelde vandaag dat sancties nooit het gewenste effect zullen hebben, al hebben ze wel een negatief effect op de economie van Rusland. "Moskou zal nooit een wereldorde accepteren die erop uit is de ontwikkeling van Rusland te dwarsbomen", zei de Russische president.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: