maandag 2 februari 2015

Porosjenko wil uitleg Rusland over mislukken Minsk

De Oekraïense president Petro Porosjenko wil een officiële reactie zien van de Russische regering op het mislukken van het overleg van de contactgroep in Minsk, waar ook de Russische ambassadeur Michail Zoebarov aan mee deed. Porosjenko zei dit in een telefoongesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Francois Hollande.

De drie waren het er, aldus een vanmorgen uitgegeven verklaring, over eens dat er nu snel een einde aan het oorlogsgeweld in Oost-Oekraïne moet komen en dat de in september in Minsk gemaakte afspraken over een staakt-het-vuren en de terugtrekking van zware wapens uit een bufferzone onmiddellijk worden nagekomen.

Het stellen van allerlei voorwaarden vooraf voor een volgende gespreksronde van de contactgroep van Oekraïne, Rusland en de OVSE is onaanvaardbaar, aldus Porosjenko, Merkel en Hollande. De separatisten eisten afgelopen zaterdag dat het Oekraïense leger eerst ophoudt met vechten en dat de huidige frontlijn de nieuwe bestandslijn wordt, in plaats van de bestandslijn zoals die in september werd afgesproken.

Bron: Kiev Post

Geen opmerkingen: