maandag 9 februari 2015

Poetin: 'Oekraïne stevent af op een ramp'

De Russische president Vladimir Poetin wil dat Oekraïne stopt met vechten in het oosten van het land en ook moet er een einde komen aan wat hij de economische druk noemt op de door de separatisten beheerste gebieden. Zo niet, dan is dit ''een doodlopende weg die eindigt in... in een ramp''. Poetin zegt dit in een interview met de Egyptische staatskrant Al-Ahram. Hij is vandaag en morgen namelijk op staatsbezoek in Caïro.

Volgens The Moscow Times zijn Poetin's uitgangspunten ook na de ontmoeting met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Francois Hollande nog altijd zoals ze waren. ''De belangrijkste voorwaarde voor stabilisatie van de situatie in Oost-Oekraïne is een onmiddellijk staakt het vuren en het beëindigen van de zogenoemde antiterroristische operatie, in feite een strafoperatie.'' Poetin veroordeelt in het interview het doorsnijden van de economische banden met de Donbas. "Daardoor is het dagelijkse leven totaal ontwricht en dat heeft het alleen maar erger gemaakt.''

Terwijl het Westen er steeds weer op wijst dat Rusland de separatisten militair steunt, met wapens en goedgetrainde soldaten, verklaart Rusland zelf nog altijd dat de soldaten die in Oekraïne meevechten vrijwilligers zijn. Dat de rebellen worden bevoorraad, wordt steevast ontkend.

Poetin wijst er in het interview met Al-Ahram op dat het geweld in Oost-Oekraïne een reactie is op een door het Westen gesteunde coup tegen de Russisch-gezinde president Viktor Janoekovitsj. ''De ultranationalisten die met geweld de macht grepen, hebben het land op de rand van de afgrond gebracht. Zij zijn deze oorlog begonnen.''

De Russische onderminister Grigori Karasin is volgens The Moscow Times vandaag in Berlijn. Morgen komt de contactgroep in Minsk bijeen, met vertegenwoordigers van Oekraïne, Rusland, de OVSE en de separatisten.

Het zijn voorbereidingen op het topoverleg van woensdag, eveneens in Minsk. Dan nemen de Oekraïense president Petro Porosjenko, Poetin, Merkel en Hollande plaats aan de onderhandelingstafel, samen met vertegenwoordigers van de separatisten. Als er tenminste vandaag en morgen voldoende vorderingen worden gemaakt. Die waarschuwing heeft Poetin al wel afgegeven. Het kan dus zomaar zijn dat het overleg van woensdag wordt afgelast of opgeschoven.

Bron: The Moscow Times

Geen opmerkingen: