woensdag 25 februari 2015

Poetin: 'Dichtdraaien gaskraan lijkt op genocide'

De Russische president Vladimir Poetin vindt het ''trekjes van genocide'' hebben dat het Oekraïense energiebedrijf Naftogaz geen aardgas meer levert aan de door de pro-Russische separatisten beheerste gebieden. ''Er wordt daar honger geleden, de OVSE heeft het zelfs over een humanitaire ramp. En dan wordt de gaskraan dichtgedraaid'', aldus Poetin. ''Het heeft er alle schijn van dat de Oekraïense regering geen boodschap heeft aan menselijkheid.''

Naftogaz zegt problemen met de levering van aardgas, aangezien de toevoer bemoeilijkt wordt door kapotgeschoten pijpleidingen en pompstations in het door oorlogsgeweld getroffen gebied. Daar komt bij dat Naftogaz minder aardgas geleverd krijgt door het Russische bedrijf Gazprom dan contractueel is vastgelegd. Gazprom trekt namelijk de hoeveelheid gas die zonder tussenkomst van Naftogaz aan de gebieden van de separatisten wordt geleverd af van de totale hoeveelheid aardgas voor Oekraïne. En omdat Gazprom zich niet aan het contract houdt, wil Naftogaz weer minder betalen.

Poetin reageerde daar vanmiddag op met de mededeling dat de vooruitbetaling door Naftogaz maar goed is voor hooguit vier dagen en dat dan de gaskraan naar Oekraïne dicht gaat. Hij voegde er aan toe dat Europa daar ook de gevolgen van kan ondervinden. Eind deze week wordt door Rusland en Oekraïne in Brussel overlegd over een oplossing voor het nieuwste gasconflict tussen beide landen.

Bron: Associated Press

Geen opmerkingen: