woensdag 4 februari 2015

OVSE wil tijdelijk bestand voor evacuatie Debaltseve

De Servische minister van Buitenlandse Zaken Ivica Dacic heeft de pro-Russische rebellen en het Oekraïense leger opgeroepen om minimaal drie dagen het vechten te staken zodat de inwoners van Debaltseve en omliggende plaatsen het gebied kunnen verlaten. Hij deed dat in zijn functie als voorzitter van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

De situatie is bijzonder slecht vanwege de hevige gevechten daar. De rebellen proberen al meer dan een week om het strategisch gelegen stadje Debaltseve in handen te krijgen. Dacic wil een onmiddellijk staakt het vuren, zodat de achtergebleven inwoners ook weg kunnen. In de afgelopen dagen zijn veel mensen geëvacueerd, maar dat was vanwege de voortdurende beschietingen een hachelijke zaak. Alleen via de autoweg M3 kunnen ze weg, want die is nog in handen van het leger. Het omliggende gebied van de rebellen.

Dacic heeft ambassadeur Heidi Tagliavini, die de OVSE vertegenwoordigt bij de onderhandelingen in Minsk, gevraagd om het verzoek aan de Oekraïense en Russische onderhandelaars over te brengen, alsmede aan die van de separatisten.

Bron: Kiev Post

Geen opmerkingen: