maandag 9 februari 2015

Obama stelt besluit wapenleverantie Oekraïne uit

De Amerikaanse president Barack Obama heeft nog niet besloten of de Verenigde Staten (VS) wapens gaan leveren aan Oekraïne. "De mogelijkheid om wapens te leveren is een van de opties waar we naar kijken, maar daar heb ik nog geen besluit over genomen", aldus Obama vandaag tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Volgens Obama moeten alle diplomatieke pogingen eerst worden uitgeput.

Obama staat onder groeiende druk van het Amerikaanse congres om Kiev te steunen met zogeheten 'defensieve wapens'. Een groep Amerikaanse senatoren stelde vorige week wapenleveranties voor. Merkel is tegen wapenleveranties, omdat ze verwacht dat het bewapenen van het Oekraïense leger een averechts effect zal hebben. Volgens Obama is Amerika er niet op uit om Rusland te verzwakken, maar moet Rusland wel de prijs betalen voor het agressieve beleid van president Vladimir Poetin in Oost-Oekraïne.

Obama en Merkel benadrukten maandag herhaaldelijk dat de VS en Duitsland sterke bondgenoten zijn. Een meningsverschil over de aanpak van Rusland kan de band volgens beide leiders niet beschadigen. De Russische inmenging in het oosten van Oekraïne heeft de eenheid tussen de VS en Europa volgens Obama alleen maar versterkt.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: