maandag 2 februari 2015

NAVO-topman wil meer druk zetten op Rusland

De NAVO-landen moeten eensgezind blijven en de druk op Rusland verder opvoeren. Dat heeft plaatsvervangend secretaris-generaal Alexander Vershbow vandaag gezegd in een toespraak die hij hield voor het Nobel Instituut in Oslo. ''Op enig moment zal Rusland inzien dat samenwerken beter is dan dwarsliggen'', aldus de Amerikaan. Hij riep Rusland op om tot de-escalatie over te gaan door te stoppen met de wapenleveranties aan de rebellen in Oost-Oekraïne. Ook moet het land zijn soldaten en militaire adviseurs daar weg halen.

Intussen doet de Russische president Vladimir Poetin alsof zijn neus bloedt. Volgens zijn woordvoerder Dmitri Peskov is Poetin ''erg verontrust'' over de situatie in de Donbas en roept hij de strijdende partijen op om de vijandelijkheden te stoppen.

Een anonieme zegsman uit regeringskringen vertelde het Russische persbureau Tass dat er in het Kremlin begrip is voor de opstelling van de separatisten in Minsk en de uitlatingen die ze vandaag deden. ''Het is begrijpelijk, gezien de huidige situatie waarin ze geconfronteerd worden met vijandelijkheden op grote schaal.''

Bronnen: Ukrinform, Tass

Geen opmerkingen: