zondag 8 februari 2015

Moordenaar Gongadze mocht Koetsjma niet noemen

Oleksei Poekasj zegt dat hij bij het proces tegen hem voor de moord op journalist Georgi Gongadze gedwongen werd om te zwijgen over de betrokkenheid van toenmalig president Leonid Koetsjma en diens rechterhand Volodimir Litvin. De voormalige politiegeneraal en chef van de beveiliging van de president werd drie jaar geleden tot levenslang veroordeeld.

]Tijdens het hoger beroep tegen dit vonnis dat vrijdag begon, zei Poekasj dat de openbare aanklagers Volodimir Sjilov en Roman Volosjin hem samen met rechter Andrei Melnik hadden opgedragen om Koetsjma en Litvin buiten schot te laten. Algemeen wordt verondersteld dat Koetsjma van journalist Gongadze af wilde omdat hij hem te lastig vond.

Koetsjma's lijfwacht Mikola Melnitsjenko kwam naderhand met een geluidsband waarop te horen was dat de president opdracht gaf om Gongadze te vermoorden. De opname werd als echt aangemerkt, maar is verder niet gebruikt. Koetsjma werd in 2011 verhoord door het Openbaar Ministerie, maar al snel als onschuldig aangemerkt.

Afgelopen december kwam voormalig plaatsvervangend procureur-generaal Renat Koezmin met de beschuldiging aan het adres van Koetsjma dat die hem in 2013 1 miljoen dollar zou hebben betaald om te zwijgen. Poekasj kwam vrijdag ook met de mededeling dat een poging is gedaan om oud-premier Joelia Timosjenko van de Moederlandpartij en haar vooraanstaande partijgenoot Oleksandr Toertsjinov de schuld voor de moord op Gongadze in de schoenen te schuiven.

Gongadze werd in september 2000 vermoord. De kritische journalist, die uit de weg zou zijn geruimd omdat hij te lastig was voor de regering van Koetsjma, was geruime tijd spoorloos. Zijn lichaam werd naderhand teruggevonden, maar zonder hoofd. De moordenaar is opgespoord en tot levenslang veroordeeld.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: