donderdag 5 februari 2015

Merkel en Hollande reizen af naar Kiev en Moskou

Er lijkt een majeure oplossing in de maak voor het conflict in Oost-Oekraïne, nu zowel de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry als de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Francois Hollande zich vandaag naar Kiev begeven.

Bovendien zouden Merkel en Hollande volgens diverse nieuwsmedia willen overnachten in de Oekraïense hoofdstad om vervolgens morgen door te vliegen naar Moskou. Kerry's bezoek was al eerder gepland. Ook hij is morgen in Moskou. Komend weekeinde is in München de jaarlijkse internationale Veiligheidsconferentie.

Mocht de Russische president Vladimir Poetin niet akkoord gaan met de door Merkel en Hollande aangedragen oplossing, dan wordt verwacht dat het Westen opnieuw tot meer economische sancties gaat besluiten.

Ook neemt de druk op de Amerikaanse regering toe om wapens aan Oekraïne te leveren. President Barack Obama is daar vooralsnog op tegen en ook Merkel en Hollande hebben al laten weten daar niet voor te voelen. Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO heeft te kennen gegeven dat elk van de 28 lidstaten daar zelf maar over moet beslissen.

Timothy Ash van de Britse Standard Bank, een analist met een goede kijk op de hele kwestie, meent dat Merkel ongetwijfeld een goed doordacht plan op zak heeft als ze in Kiev en Moskou arriveert. ''Ik ga er vanuit dat ze verwacht dat Poetin met zo'n plan akkoord gaat. Een soort van laatste kans. Wellicht heeft de discussie in de Verenigde Staten over wapens voor Oekraïne haar en Hollande ertoe gebracht om straks tegen Poetin te zeggen dat hij nog één kans krijgt voordat een aantal NAVO-landen wapens aan Oekraïne gaan leveren.''

Bron: Kiev Post

Geen opmerkingen: