maandag 2 februari 2015

Menselijke resten gevonden op rampplek MH17

Op de rampplek van de MH17 in Oekraïne is nog een kleine hoeveelheid menselijke resten gevonden. Dat gebeurde tijdens een zoektocht van defensie- en politiepersoneel samen met de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) en plaatselijke hulpdiensten. Er werd met succes gezocht bij de plaats Grabovo.

"Het gaat om heel kleine stukjes menselijke resten", vertelt NOS-correspondent David Jan Godfroid, die meeging met de zoektocht. "Het kunnen stukjes bot zijn of haren, dat weten we niet precies. Ook is nog niet bekend of het resten zijn van mensen die nog niet geïdentificeerd zijn." Van drie Nederlandse inzittenden zijn nog geen stoffelijke resten gevonden.

De menselijke resten komen waarschijnlijk zaterdag aan op Vliegbasis Eindhoven. Daarbij wordt dezelfde ceremonie gevolgd als bij eerdere repatriëringsvluchten. Bij de zoektocht zijn ook enkele persoonlijke bezittingen en wat wrakstukken ingezameld, die bewoners de afgelopen tijd in het gebied hebben gevonden.

Het ministerie van Justitie zegt dat het zoekteam goede contacten onderhoudt met de burgemeester van Grabovo. Met hem wordt onder meer besproken of het er veilig genoeg is om te zoeken. In het gebied is het door gevechten tussen het Oekraïense leger en pro-Russische rebellen onrustig.

Als de veiligheid en het weer het toelaten, bezoekt het team morgen meer dorpen in de omgeving van het rampgebied. Ook dan wordt weer samengewerkt met de OVSE en Oekraïense hulpdiensten. "Maar de kans dat daar nog menselijke overblijfselen worden gevonden, is heel erg klein, zeggen ze hier", vertelt Godfroid.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: