donderdag 19 februari 2015

Leiders willen staakt-het-vuren herkansing geven

De leiders van Frankrijk, Duitsland, Oekraïne en Rusland hebben opnieuw telefonisch overlegd over de situatie in Oost-Oekraïne. Ze zijn het erover eens dat de afspraken uit het akkoord van Minsk, waaronder een wapenstilstand, moeten worden nageleefd. Dat heeft het kantoor van de Franse president Hollande bekendgemaakt, een dag nadat Debaltseve in handen is gekomen van pro-Russische separatisten.

Volgens het Elysée veroordelen Hollande, bondskanselier Merkel en de presidenten Porosjenko en Poetin de recente schendingen van het staakt-het-vuren. De afspraken die vorige week in Minsk werden gesloten, moeten "strikt en volledig" worden nagekomen, staat in de verklaring.

De vier leiders vinden dat vertegenwoordigers van de OVSE snel met zowel regeringstroepen als pro-Russische separatisten moeten spreken. De afgelopen dagen hielden opstandelingen OVSE-waarnemers tegen bij Debaltseve.

Tijdens het telefoongesprek heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko de andere drie voorgehouden dat de verovering van Debaltseve door de pro-Russische rebellen in strijd is met Minsk-2. Volgens Porosjenko moeten de andere leiders ''niet net doen alsof dat niet het geval is''.

Bronnen: NOS, The Guardian

Geen opmerkingen: