maandag 16 februari 2015

Leger weigert aanbod veilige aftocht Debaltseve

De pro-Russische rebellen hebben het Oekraïense leger een veilige aftocht uit Debaltseve aangeboden, maar het leger heeft dit afgeslagen. De legerleiding wil de naar schatting 5.000 soldaten niet weg halen uit het vrijwel omsingelde stadje dat ondanks het staakt-het-vuren toch weer hevig wordt aangevallen door de rebellen.

Legerwoordvoerder Vladislav Selezniov legde vanmiddag aan het persbureau Reuters uit dat Debaltseve onder Oekraïense controle was op het moment dat het nieuwe akkoord in Minsk werd gesloten. ''Debaltseve is dus van ons en daarom gaan we er niet weg.'' Voor de militairen is er ook nog het spookbeeld van Illovajsk, dat eveneens door de rebellen was omsingeld. Terwijl de soldaten dachten dat ze een veilige aftocht kregen, werd er hevig op hen geschoten toen ze weg wilden. Daarbij vielen 350 doden.

Een rapporteur van de commissie voor Buitenlandse Zaken van de parlementaire vergadering van de Raad van Europa riep vanmiddag op tot het creëren van een 'groene corridor' waarlangs de burgerbevolking een veilige aftocht wordt geboden. Kristina Zelienkova, momenteel op werkbezoek in Oekraïne, meent dat de naar schatting 5.000 achtergebleven inwoners van Debaltseve daar weg moeten vanwege de aanhoudende gevechten.

Zelienkova wil dit bespreken met president Petro Porosjenko, premier Arseni Jatsenjoek en parlementsvoorzitter Volodimir Hroisman.

Bronnen: Reuters, Interfax

Geen opmerkingen: