woensdag 18 februari 2015

Leger trekt zich 'georganiseerd' terug uit Debaltseve

De Oekraïense troepen verlaten de stad Debaltseve. Dat zei een commandant van het Oekraïense leger vanmorgen. Volgens hem gaat dat op een ''geplande en georganiseerde'' manier. Het Russische persbureau Ria Novosti meldt dat honderden Oekraïense soldaten zich overgegeven aan de pro-Russische separatisten. Het leger en de rebellen vochten de afgelopen dagen om het spoorknooppunt dat toegang geeft tot de door de separatisten bezette steden Donetsk en Loehansk.

Volgens verslaggeefster Anastasia Stanko van tv-zender Hromadske verlaten veel soldaten Debaltseve lopend. Ze worden langs de weg naar Artemivsk opgepikt door legervoertuigen. De evacuatie is al enige tijd aan de gang, maar nog niet alle soldaten zouden de stad hebben kunnen verlaten. Er waren naar schatting 5.000 Oekraïense soldaten in Debaltseve.

Vrijwilligers van het Kryvbasbataljon zeggen dat zij vijf dagen zonder eten hebben gezeten toen hun eenheid bij Movohrihorivka werd omsingeld door rebellen, aldus Stanko. Er is nog geen informatie over doden, gewonden en gevangen genomen militairen van de kant van het leger.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) eist van de rebellen dat zij toegang krijgt tot Debaltseve. De rebellen moeten daarnaast hun aanval op de stad stopzetten. Dat stelt de organisatie op haar website. Leden van de OVSE proberen vandaag de stad opnieuw te bereiken. Dat was gisteren niet gelukt, omdat de rebellen hen tegenhielden.

Rebellen en het Oekraïense leger voeren een hevige strijd in de regio, ondanks een staakt-het-vuren. De rebellen zeggen geen toegang te kunnen verlenen, omdat de veiligheid niet kan worden gegarandeerd. "We hebben de OVSE gewaarschuwd dat het gevaarlijk is om het gebied binnen te gaan", zei Denis Poesjilin van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk volgens het Russische persbureau Interfax. "We kunnen de toegang simpelweg niet verlenen, omdat er granaten ontploffen en kogels rondvliegen."

Bronnen: NU.nl, ZIK

Geen opmerkingen: