donderdag 12 februari 2015

Kamer wil opheldering over pardon daders MH17

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zoekt op dit moment uit of in het staakt-het-vuren-verdrag voor Oekraïne een afspraak is opgenomen dat de daders van de MH17-ramp vrijuit gaan. "We kennen op dit moment de exacte feiten niet, maar voor Nederland blijft vooropstaan dat de daders vervolgd en berecht moeten worden."

Premier Mark Rutte is in Brussel op de Europese top en zit daar aan tafel met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Francois Hollande om de kwestie te bespreken.

Er circuleert een Engelse vertaling van het akkoord dat in Minsk werd gesloten na onderhandelingen tussen Merkel, Hollande, president Poetin en de Oekraïense president Porosjenko. Het akkoord zelf is ondertekend door de 'Minsk Contactgroep'. Daarin zitten vertegenwoordigers van Oekraïne, Rusland, de OVSE en de Volksrepublieken Donetsk en Loegansk.

De Tweede Kamer wil opheldering van het kabinet over de betekenis van deze tekst. CDA-Kamerlid Omtzigt: "Wij willen met spoed weten wat dit betekent voor het onderzoek, sinds Oekraïne partij is bij zowel het Minsk-akkoord als onderdeel is van het JIT, dat onderzoek doet naar de aanslag op de MH17." Ook willen de partijen weten hoe Nederland de vervolging van de daders gaat zeker stellen.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: