zaterdag 14 februari 2015

'Gedrag Rusland past niet bij afspraken Minsk'

Volgens de Amerikaanse regering rijmt het gedrag van Rusland op meer punten niet met de afspraken die donderdag zijn gemaakt. Moskou zou de separatisten blijven bewapenen. Afgesproken is dat om 23.00 uur Nederlandse tijd (00.00 uur in Oekraïne) een staakt-het-vuren van kracht wordt, maar in aanloop daarnaartoe zijn de gevechten steeds heviger geworden; de strijdende partijen willen zo veel mogelijk terreinwinst boeken. Vooral rond de strategisch belangrijke stad Debaltsevo wordt hevig gevochten.

Rusland heeft de VN-Veiligheidsraad gevraagd in te stemmen met het donderdag in Minsk bereikte akkoord. Het land heeft zelf veto-recht binnen de raad en maakte daar de afgelopen periode gebruik van toen de kwestie Oekraïne behandeld werd.

Nu zeggen de Russen ernstig bezorgd te zijn over "de tragische gebeurtenissen" in Oekraïne. Zondag wordt in de Veiligheidsraad gestemd over het akkoord en de Russen willen dat de andere leden in de raad er hun goedkeuring aan geven.

Rusland heeft een paar keer zelf een voorstel op tafel gelegd in de Veiligheidsraad. De andere leden vonden die plannen niet ver genoeg gaan. De Verenigde Staten noemden een eerder voorstel van Rusland "hypocriet".

Bron: NOS

Geen opmerkingen: