donderdag 19 februari 2015

'Evacuatie leger uit Debaltseve vrijwel voltooid'

De meeste Oekraïense soldaten hebben het door de pro-Russische rebellen veroverde stadje Debaltseve inmiddels kunnen verlaten volgens het hoofdkwartier van het leger in de Donbas. In de afgelopen 24 uur wist 90 procent van de soldaten weg te komen. De uitweg vanuit Debaltseve wordt beschermd met artillerie van het leger, aldus woordvoerder Anatoli Stelmach.

Veertien soldaten zouden in de afgelopen 24 uur zijn gedood, terwijl 173 gewond raakten. President Petro Porosjenko maakte gisteravond bekend dat 2.475 soldaten Debaltseve hebben verlaten. Hoeveel militairen het leger eigenlijk had in het stadje is nog altijd niet bekend. De rebellen hadden het eerder over 8.000, maar ook werd wel een aantal van 5.000 genoemd. Legerwoordvoerder Stelmach wilde ook vanochtend geen bijzonderheden verstrekken.

Intussen is het hoofd van de generale staf, kolonel-generaal Viktor Moezjenko, in opspraak gekomen. Hij zou zich als enige tegen de terugtrekking van het leger uit Debaltseve hebben verzet en pas op het laatste moment overstag zijn gegaan toen de rebellen al in het stadje waren.

Bronnen: Kiev Post, Reuters, Censor.net

Geen opmerkingen: