donderdag 12 februari 2015

Volledige verdragstekst zoals afgesproken in Minsk

De vanmorgen na zestien uur onderhandelen in Minsk gemaakte afspraken zijn niet ondertekend door de regeringsleiders, maar door de leden van de contactgroep die ook in september al tot afspraken kwam. Namens Oekraïne zit oud-president Leonid Koetsjma in deze contactgroep, namens Rusland ambassadeur Michail Zoebarov, voor de OVSE ambassadeur Heidi Tagliavini en voor de separatisten Aleksandr Zachartsjenko (DPR) en Igor Plotnitski (LPR).

De volledige tekst van het akkoord:
1. Een onmiddellijk en alomvattend staakt-het-vuren in bepaalde gebieden in de Oekraïense regio's Donetsk en Loehansk dat vanaf 0.00 (tijd Kiev) op 15 februari 2015 zonder uitzonderingen van kracht wordt.
2. De terugtrekking van alle zware wapens door beide partijen die een gelijke afstand in acht nemen om zo een veiligheidszone van 50 kilometer te krijgen voor artillerie met 100 millimeter doorsnee of zwaarder, een 70 kilometer veiligheidszone voor raketlanceerinrichtingen van het type Grad en een veiligheidszone van 140 kilometer voor de systemen voor Tornado-S, Oeragan, en Smertsj en de tactische wapens van het type Tochka (Tochka-U):
- voor de Oekraïense troepen: (terugtrekking) van de huidige frontlijn;
- voor de militaire eenheden van bepaalde gebieden in de regio's Donetsk en Loehansk: (terugtrekking) van de frontlinie in lijn met het Memorandum van Minsk van 19 september 2014.
De terugtrekking van alle voornoemde zware wapens begint niet later dan de tweede dag van het staakt-het-vuren en eindigt binnen 14 dagen.
De OVSE levert een bijdrage aan dit proces met de steun van de trilaterale contactgroep.
3. Vanaf de eerste dag van de terugtrekking houdt de OVSE toezicht op het staakt-het-vuren en de terugtrekking van zware wapens met alle noodzakelijke technische middelen, waaronder satellieten, UAV's en radarsystemen.
4. Op de eerste dag na de terugtrekking begint een dialoog over het houden van lokale verkiezingen volgens de Oekraïense wetgeving en de Tijdelijke Wet op het lokale bestuur in bepaalde gebieden van de regio's Donetsk en Loehansk', maar ook over het toekomstige bestuur van deze gebieden.
Meteen, niet later dan 30 dagen na het ondertekenen van dit document, neemt het Oekraïense parlement een 'Tijdelijke maatregel voor het lokale bestuur in bepaalde delen van de regio's Donetsk en Loehansk' aan waarin het gebied wordt vastgelegd waarbinnen een bijzonder bestuur geldt. Deze maatregel is gebaseerd op de bestandslijn zoals die is vastgelegd in het Memorandum van Minsk van 19 september 2014.
5. Er komt een pardon en amnestie op basis van een wet die de vervolging en bestraffing regelt van personen met het oog op gebeurtenissen in bepaalde gebieden van de regio's Donetsk en Loehansk.
6. Vrijlating en uitruil van alle gegijzelden en op onwettige wijze gevangen genomen personen op basis van het principe 'iedereen voor iedereen'. Dit proces moet niet later dan op de vijfde dag na de terugtrekking voltooid zijn.
7. Er voor zorgen dat de toegang, het afleveren, de opslag en distributie van humanitaire hulp voor e behoeftigen op de internationaal gebruikelijke wijze geschiedt.
8. Het omschrijven van de procedure voor het volledig herstellen van de sociaal-economische relaties, inclusief het uitbetalen van sociale uitkeringen als pensioenen en andere betalingen (het verstrekken en verkrijgen van inkomen, het tijdig betalen van nutsvoorzieningen en het herstellen van het betalen van belastingen aan de Oekraïense overheid).
Oekraïne krijgt weer de controle over het banksysteem in de door het conflict getroffen gebieden, waartoe wellicht een internationale regeling nodig is om dit mogelijk te maken.
9. De Oekraïense regering krijgt weer de volledige controle over de staatsgrens in het conflictgebied, vanaf de dag nadat er lokale verkiezingen zijn gehouden, een proces dat voltooid moet zijn nadat het nieuwe lokale bestuur geregeld is (lokale verkiezingen in bepaalde gebieden van de regio's Donetsk en Loehansk volgens de Oekraïense wet, en een herziening van de Grondwet) voor het einde van 2015, op grond van de uitvoering van paragraaf 11 - in overleg en overeenstemming met de vertegenwoordigers van bepaalde gebieden in de regio's Donetsk en Loehansk binnen de trilaterale contactgroep.
10. Terugtrekking van alle buitenlandse troepen, militaire voertuigen, maar ook huurlingen van het grondgebied van Oekraïne onder de supervisie van de OVSE. Ontwapening van alle illegale groepen.
11. Een Grondwetsherziening in Oekraïne die voor het einde van 2015 in werking treedt, met decentralisatie als hoofddoel (daarbij rekening houdend met de eigenheden van bepaalde gebieden van de regio's Donetsk en Loehansk, in overleg met vertegenwoordigers van deze gebieden) maar ook het zorgen voor wetgeving die de speciale status regelt van bepaalde gebieden van de regio's Donetks en Loehansk regelt, die voor eind 2015 in werking moet treden.
12. Volgens de Oekraïense 'Tijdelijke Wet op het lokale bestuur in bepaalde gebieden van de regio's Donetsk en Loehansk' worden afspraken gemaakt voor lokale verkiezingen met bepaalde gebieden van de regio's Donetsk en Loehansk binnen de trilaterale contactgroep. De verkiezingen worden gehouden volgens de regels van de OVSE en onder het toezicht van de OVSE ODIHR.
13. De activiteiten van de trilaterale contactgroep worden geïntensiveerd, onder meer door het instellen van werkgroepen die onderdelen van het Akkoord van Minsk bespreken. De samenstelling van de werkgroepen is gebaseerd op de samenstelling van de trilaterale contactgroep.

Noten:
De  maatregelen die voortvloeien uit de wet 'Met betrekking tot het lokaal bestuur in bepaalde gebieden van de regio's Donetsk en Loehansk' hebben betrekking op:
- Het niet straffen, vervolgen of discrimineren van personen die verbonden zijn met de gebeurtenissen die plaats hadden in bepaalde gebieden van de regio's Donetsk en Loehansk;
- Het recht op zelfbeschikking met betrekking tot de taal'
- Betrokkenheid van de lokale besturen bij het benoemen van de hoofdofficieren van justitie en de rechtbanken in bepaalde gebieden van de regio's Donetsk en Loehansk;
- De mogelijkheid voor de centrale uitvoerende organen om afspraken te maken met de ter zake doende lokale autoriteiten waar het gaat om de economische, sociale en culturele ontwikkeling van bepaalde gebieden van de regio's Donetsk en Loehansk;
- De staat zal de sociaal-economische ontwikkeling steunen van bepaalde gebieden in de regio's Donetsk en Loehansk.
- De centrale overheid biedt ondersteuning bij het realiseren van grensoverschrijdende samenwerking tussen de bepaalde gebieden van de regio's Donetsk en Loehansk met Russische regio's;
- Het lokale bestuur in bepaalde gebieden van de regio's Donetsk en Loehansk krijgt het recht om een eigen politieorganisatie op te zetten om de openbare orde te handhaven;
- De bevoegdheden van lokale bestuurders en andere gezagsdragers die worden gekozen bij tussentijdse verkiezingen, met instemming van het Oekraïense parlement, kunnen niet ongedaan worden gemaakt.'

Geen opmerkingen: