zondag 1 februari 2015

De hel van Debaltseve en Voehlehirsk

Er wordt nog altijd hevig gevochten bij het stadje Debaltseve dat vrijwel is omsingeld door pro-Russische rebellen. Er zouden vandaag zeven inwoners van de stad gedood zijn bij de alsmaar aanhoudende beschietingen. De rebellen zouden er in geslaagd zijn een deel van het nabijgelegen Voehlehirsk te veroveren.

Intussen worden de inwoners van het 26.000 inwoners tellende Debaltseve aangemoedigd te vertrekken. De mensen die zijn gebleven, houden zich op in schuilkelders en komen tijdens de korte periodes dat er niet geschoten wordt naar buiten om snel water en voedsel te halen.

Permalink voor ingesloten afbeelding
Een bang gezin wacht op evacuatie in Debaltseve.
In de afgelopen nacht en vanmorgen vielen er zeker twintig doden, waaronder zeven burgers, als gevolg van beschietingen met granaten en raketten. Het stadje is van strategisch belang, omdat hier de spoorlijn loopt tussen de door de rebellen beheerste steden Donetsk en Loehansk. Maar ook wordt zo hevig gevochten om de stad, omdat hier veel Oekraïense soldaten gelegerd zijn die ingesloten dreigen te worden.

De straten van Debaltseve zijn leeg en er amper een onbeschadigd huis te vinden. Om de paar minuten trilt alles vanwege de doffe dreunen waarmee granaten en raketten neer komen en het artillerievuur van het leger de andere kant op. Premier Arseni Jatsenjoek zei eerder dat 956 inwoners van Debaltseve inmiddels in veiligheid zijn gebracht.

Ook vandaag vluchtten inwoners richting Artemivsk in personenwagens, bussen en zelfs op vrachtwagens. Enkele honderden achterblijvers moeten het stellen zonder water, gas, elektriciteit en verwarming. Bij een tankwagen van het leger kunnen ze aan drinkwater komen.

In Voehlehirsk schijnt de situatie nog veel slechter te zijn. Vrijwilliger Denis Onisjtsjenko uit Kiev die medicijnen en verbandmiddelen naar deze plaats bracht, zegt dat hij de lichamen van tientallen dode soldaten op straat zag liggen. ''Iedereen verstopt zich in de kelders en er is in de hele stad geen raam meer heel.''

In de door het Oekraïense leger gecontroleerde stad Slavjansk komen bussen met vluchtelingen aan uit Debaltseve en andere plaatsen die door het oorlogsgeweld bedreigd worden. Zoals de bejaarde Vjacheslav Goerov die vertelt dat zijn woonplaats Adviivka al voor de helft in puin ligt. ''We weten niet eens wie ons beschiet. Het kunnen de rebellen zijn, maar net zo goed de Nationale Garde. Er is geen water, geen stroom, geen verwaming, niets.''

In de stad Donetsk klonken ook vandaag weer de hele dag door doffe dreunen. Er werden tenminste drie burgers gedood en de autoriteiten omschrijven de situatie als ''erg gespannen''. Een verslaggever van het persbureau Reuters sprak een ooggetuige die zag hoe een buurman werd getroffen door een raket. ''Het is de dagelijkse praktijk. Als we gaan slapen houden we onze kleren aan zodat we snel de kelder in kunnen als er wordt geschoten. Dit begint ondraaglijk te worden'', zegt de 68-jarige Nadezhda Petrovna.

Bronnen: Reuters, BuzzFeedNews

Geen opmerkingen: