donderdag 12 februari 2015

De afspraken van september 2014 nog eens op rij

Op 5 september afgelopen jaar werd het Akkoord van Minsk gesloten.  Daaruit blijkt dat de Oekraïense regering de provincies Loehansk en Donetsk moet opgeven, terwijl de pro-Russische separatisten en rebellen min of meer vrijuit gaan. President Petro Porosjenko heeft sinds zijn aantreden steeds gezegd dat amnestie alleen zou gelden voor de mensen die geen (oorlogs)misdrijven hebben gepleegd, maar daar lijkt hier geen sprake meer van.

De tekst van het akkoord:
1. Een tweezijdig staakt-het-vuren.
2. De OVSE controleert of de partijen zich aan het bestand houden.
3. Er komen maatregelen voor decentralisatie en een wet die tijdelijk zelfbestuur geeft aan in het bijzonder de provincies Loehansk en Donetsk.
4. Er moet een permanent OVSE-waarnemingsmissie komen aan de Russische grens. Daar moet ook voor een veilige zone worden gezorgd.
5. Alle gevangenen moeten meteen vrij komen.
6. Er moet een amnestiewet komen voor iedereen die betrokken was of is bij de gebeurtenissen in de provincies Loehansk en Donetsk.
7. De nationale dialoog voortzetten.
8. Neem maatregelen om de humanitaire situatie in de Donbas te verbeteren.
9. Steun voor vervroegde lokale verkiezingen.
10. Alle illegale gewapende milities moeten worden opgedoekt, militair materiaal, strijders en huurlingen moeten weg van Oekraïens grondgebied.
11. Er moet een programma komen voor economisch herstel en het herstel van het gewone leven in de beide provincies.
12. Er komen veiligheidsgaranties voor alle deelnemers aan de gesprekken over al deze afspraken.


Voor het Memorandum van Minsk werden op 19 september 2014 onder meer afspraken gemaakt over een bufferzone en het terugtrekken van de zware wapens. Hij vertegenwoordigt Kiev bij de onderhandelingen. Beide partijen verplaatsen hun artillerie 15 kilometer van de frontlinie. Zo wordt een bufferzone van 30 kilometer gecreëerd. Verder werd toen afgesproken dat waarnemers van de OVSE zouden controleren of beide partijen de maatregelen in acht nemen.

Geen opmerkingen: