donderdag 12 februari 2015

Akkoord over wapenstilstand vanaf zaterdagavond

In Minsk is een akkoord gesloten over het conflict in Oekraïne. Vanaf zaterdagavond 23.00 uur (Nederlandse tijd) moet een staakt-het-vuren gelden. In de Wit-Russische hoofdstad onderhandelden sinds gisteravond de Russische president Vladimir Poetin, bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Francois Hollande en de Oekraïense president Petro Porosjenko.

Poetin zegt dat Kiev en de pro-Russische separatisten het onderling nog eens moeten worden over de strategisch belangrijke plaats Debaltsevo. De separatisten willen dat het Oekraïense leger zich terugtrekt. Wel zijn er afspraken gemaakt over een bestandslijn en het terugtrekken van zware wapens, volgens de Russische president.

Porosjenko zegt dat het terugtrekken van zware wapens twee dagen na het ingaan van het staakt-het-vuren moet beginnen, volgens het Britse persbureau Reuters. Ook moeten in de dagen erna alle gevangenen worden vrijgelaten. Aan het eind van het jaar moet Oekraïne de controle krijgen over de grens met Rusland, zegt de Oekraïense president.

In de afspraken staat dat alle buitenlandse militairen zich terugtrekken uit Oekraïne, zegt Porosjenko. Het Westen en Oekraïne beschuldigen Rusland van inmenging in Oekraïne. Russische militairen zouden met de separatisten meevechten, maar Moskou ontkent dat. De leiders hebben verder afgesproken elkaar regelmatig te ontmoeten om te zorgen dat de onderdelen van het akkoord worden uitgevoerd.

Volgens Hollande is er een overeenkomst gesloten over een wapenstilstand en een politieke oplossing van het conflict, meldt Reuters. Er zou nog veel werk verricht moeten worden, maar de Franse president zegt dat er een echte kans is om de situatie in het oosten van Oekraïne te verbeteren. De separatisten zijn volgens Hollande akkoord gegaan met de overeenkomst. Eerder vanochtend leek er al een akkoord te zijn, maar daar konden de pro-Russische separatisten zich niet in vinden.

Een woordvoerder van de Duitse regering zei dat er hoop is na het akkoord. Hollande, Merkel en Porosjenko zullen de Europese Unie vragen om het akkoord te steunen.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: