donderdag 12 februari 2015

'Akkoord kan vervolging daders MH17 in weg staan'

Het akkoord over een staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne kan de vervolging in de weg staan van verdachten van het neerhalen van vlucht MH17. Nederland loopt daarmee een risico. Dat zegt de hoogleraar strafrecht Geert-Jan Knoops tegen RTL Nieuws. Volgens hem is de passage in het akkoord over de wetgeving waarin amnestie en gratie worden geregeld, een 'onbeperkte clausule'.

Bekeken vanuit Nederlands oogpunt is dat riskant, zegt Knoops. "Op twee fronten, zowel de uitlevering als de vervolging, brengt deze clausule een mogelijke berechting in Nederland in gevaar.''

Premier Mark Rutte zei vanmiddag dat de Oekraïense president Petro Porosjenko hem heeft verzekerd dat de amnestiewetgeving 'niet zal gelden voor de mogelijke daders van of verantwoordelijken voor het neerhalen van de MH17'.

Knoops zegt dat Nederland goed moet kijken naar het voorbehoud dat voor de MH17-kwestie wordt gemaakt. Dat moet zwart op wit staan. De vraag is, zegt Knoops, 'of het akkoord zoals dat nu is bereikt, niet definitief een eind maakt aan de mogelijke vervolging'.

Bron: RTL Nieuws

Geen opmerkingen: